Testy ELISA do wykrywania alergenów w żywności
Wykrywanie alergenów - testy ELISA
Testy ELISA (immunoenzymatyczne) dostarczają informacji o obecności, ale także dane o stężeniu badanego białka alergennego, wykrywanego za pomocą odpowiednich przeciwciał. Sprzężona reakcja enzymatyczna prowadzi do wytworzenia kompleksów antygen- przeciwciało, które są wykrywane dzięki odczytowi absorbancji przy odpowiedniej długości fali światła.
Testy ELISA standardowo wykonywane są na mikropłytkach, opłaszczonych odpowiednim antygenem lub przeciwciałem. Analizowane próby pipetowane są do osobnych studzienek, a następnie wielokrotnie płukane i przemywane zgodnie z instrukcjami producenta testów.
Do prowadzenia analizy ilościowej niezbędne są dodatkowe urządzenia laboratoryjne tj. czytnik absorbancji, wielokanałowe pipety i/lub płuczka do mikropłytek. Pełna lista testów w ELISA oraz dodatkowego, niezbędnego wyposażenia laboratoryjnego jest dostępna u Doradców Klienta.
Zapraszamy do kontaktu!