Testy enzymatyczne i chemiczne do oznaczania składników żywności

Odczynniki enzymatyczne do badania żywności - Nowość 2021!

Poznaj analizator Y15

Automatyczny spektrofotometr do badania prób żywności i napojów. Umożliwia zwiększenie wydajności, obniżenie kosztów badania i weryfikację wielu próbek w kierunku różnych parametrów w jednym czasie, w pełni automatycznie.

Oznaczenia fotometryczne, bazujące na pomiarze barwnych produktów reakcji enzymatycznych to proste i skuteczne narzędzia weryfikacji stężeń różnych substancji i związków chemicznych w żywności i napojach.

Odczynniki pozwalają na specyficzną i czułą identyfikację m.in. cukrów, kwasów organicznych, kationów i innych składników żywności i napojów co jest niezwykle istotne w kontrolowaniu jakości i wartości odżywczych wytwarzanych produktów. Dzięki tej gamie odczynników, możemy również analizować produkty uboczne wytwarzane przez mikroorganizmy, tj. kwas mlekowy, kwas octowy, etanol lub histamina, co pozwala zapewnić i bieżąco monitorować bezpieczeństwo i skuteczność procesu produkcyjnego. 

Działanie oferowanych przez nas, kompletnych testów, opiera się na reakcji enzymatycznej, zachodzącej między mierzoną substancją próbki, a określonym odczynnikiem enzymatycznym. W reakcji powstaje barwny produkt, którego stężenie jest oznaczane w pomiarze spektrofotometrycznym. 

Szczególnie wygodnym rozwiązaniem jest w pełni automatyczny spektrofotometr Y15.

Zalety naszych odczynników

  • wysoka wydajność,
  • możliwość automatyzacji,
  • większość dostępnych odczynników jest gotowa do użycia,
  • długie terminy ważności zestawów i pojedynczych odczynników,
  • dostępność różnych kalibratorów,
  • przyjazny format i jasne instrukcje dla użytkowników

No i najważniejsze – naszym klientom gwarantujemy pełne wsparcie we wdrożeniu metody!

Testy kolorymetryczne w badaniu żywności i napojów

Metody oparte na:

  • Specyficznej reakcji pomiędzy substancją mierzalną próbki a specyficznym odczynnikiem
  • Ilościowe oznaczenie absorbancji za pomocą aparatury fotometrycznej.
  • Przeliczenie absorbancji na stężenie po wykonaniu krzywej kalibracyjnej.

W całym procesie produkcyjnym analizowane są parametry higieniczne, jakościowe i te związane z poprawnym etykietowaniem tj. m.in.:

  • Kwasy organiczne (mlekowy, jabłkowy, octowy …)
  • Cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza)
  • Siarczyny
  • Substancje azotowe
  • jonów (wapń, miedź, żelazo, potas …)
  • Polifenole, antocyjany, katechiny
Newsletter

Czekamy na Twoje pytania!
Poniższy formularz wyśle do nas wiadomość - skorzystaj!