Testy enzymatyczne i chemiczne do oznaczania składników żywności
Odczynniki enzymatyczne do badania żywności - Nowość 2021!
Poznaj analizator Y15
Oznaczenia fotometryczne, bazujące na pomiarze barwnych produktów reakcji enzymatycznych to proste i skuteczne narzędzia weryfikacji stężeń różnych substancji i związków chemicznych w żywności i napojach.
Odczynniki pozwalają na specyficzną i czułą identyfikację m.in. cukrów, kwasów organicznych, kationów i innych składników żywności i napojów co jest niezwykle istotne w kontrolowaniu jakości i wartości odżywczych wytwarzanych produktów. Dzięki tej gamie odczynników, możemy również analizować produkty uboczne wytwarzane przez mikroorganizmy, tj. kwas mlekowy, kwas octowy, etanol lub histamina, co pozwala zapewnić i bieżąco monitorować bezpieczeństwo i skuteczność procesu produkcyjnego.
Działanie oferowanych przez nas, kompletnych testów, opiera się na reakcji enzymatycznej, zachodzącej między mierzoną substancją próbki, a określonym odczynnikiem enzymatycznym. W reakcji powstaje barwny produkt, którego stężenie jest oznaczane w pomiarze spektrofotometrycznym.
Szczególnie wygodnym rozwiązaniem jest w pełni automatyczny spektrofotometr Y15.
Zalety naszych odczynników
- wysoka wydajność,
- możliwość automatyzacji,
- większość dostępnych odczynników jest gotowa do użycia,
- długie terminy ważności zestawów i pojedynczych odczynników,
- dostępność różnych kalibratorów,
- przyjazny format i jasne instrukcje dla użytkowników
No i najważniejsze – naszym klientom gwarantujemy pełne wsparcie we wdrożeniu metody!
Testy kolorymetryczne w badaniu żywności i napojów
Metody oparte na:
- Specyficznej reakcji pomiędzy substancją mierzalną próbki a specyficznym odczynnikiem
- Ilościowe oznaczenie absorbancji za pomocą aparatury fotometrycznej.
- Przeliczenie absorbancji na stężenie po wykonaniu krzywej kalibracyjnej.
W całym procesie produkcyjnym analizowane są parametry higieniczne, jakościowe i te związane z poprawnym etykietowaniem tj. m.in.:
- Kwasy organiczne (mlekowy, jabłkowy, octowy …)
- Cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza)
- Siarczyny
- Substancje azotowe
- jonów (wapń, miedź, żelazo, potas …)
- Polifenole, antocyjany, katechiny
